Zero Punctuation


postat de Ben

O dilemă care ne va afecta probabil şi pe noi de-a lungul vieţii blogului ar fi: a scrie o recenzie presupune ştiinţă sau artă? Să fii riguros sau să fii elegant? Să convingi prin argumente sau să convingi prin retorică? Ca să încerc să răspund la întrebare, am să analizez un adevărat fenomen în domeniul recenziilor de jocuri video: Zero Punctuation.

(Aş fi pus o recenzie relevantă de pe site-ul oficial, dar WordPressul nu permite embed – bastards)

În esenţă, Zero Punctuation este absolutul spre care tinde orice blog/proiect web individual (a început cu nişte clipuri pe YouTube şi a ajuns departe). Astăzi, în peisajul recenziilor online de jocuri, Zero Punctuation ocupă un loc aparte, şi asta pentru că are un as în mânecă: un incredibil simţ al sarcasmului. Argumentele sunt îndulcite (sau mai bine zis acrite, având în vedere impactul lor) cu ajutorul unor glume dure, exagerate adesea, care curg însă perfect natural. În plus, monologul are o viteză ameţitoare (de unde şi numele rubricii), iar glumele sunt punctate şi cu gaguri vizuale, sub forma unor desene minimaliste.

Dar staţi puţin, nu-i de ajuns să îi etichetăm recenziile ca fiind „la mişto”. Tipul din spatele clipurilor (scheciurilor?) ZP, Ben „Yahtzee” Croshaw, un englez „sechestrat” în Australia, chiar disecă jocurile analizate şi le scoate în evidenţă toate slăbiciunile, de cele mai multe ori ajungând la concluzii deloc măgulitoare. De altfel, recenzia negativă a ajuns un simbol al ZP, fanii fiind critici atunci când Croshaw însuşi nu poate fi. O recenzie pozitivă este atât de rară, încât, atunci când Croshaw a spus că nu are ce critici să aducă jocului Portal, cei de la Valve (producătorii jocului) au fost atât de măguliţi încât l-au invitat pe individ la studiourile lor (lucky bastard…).

Ceea ce face din Zero Punctuation o experienţă unică este puterea sa catartică. Criticând dur, rapid şi sarcastic, Croshaw reuşeşte în fond să ne descătuşeze pe noi. Când vezi cum ZP calcă în picioare unul din jocurile tale preferate, simţi de fapt cum ţi se iau de pe suflet propriile sentimente negative. Perspectiva ta se schimbă spre bine, fiindcă văzând defectele în toată „splendoarea” lor, ajungi să preţuieşti mai mult calităţile. Iar dacă recenzia e pozitivă, cu atât mai bine pentru jocul tău mult iubit.

Pe scurt, vă recomand o doză săptămânală de Zero Punctuation (apare în fiecare seară de miercuri, aici) – indiferent dacă jocul analizat vă place, vă displace sau pur şi simplu vă este străin. ZP funcţionează nu numai ca recenzie, ci şi ca divertisment.

Şi uite aşa ajungem la întrebarea de la început. Am răspuns la ea? Nici pe departe. Dar simt că cel puţin ne apropiem.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: