DiaBlog: The Dark Knight


Vă propunem în cele ce urmează un mic „experiment” în ale blogului, care va deveni probabil o rubrică regulată aici. Transformând un dialog pe marginea unei teme într-un articol, am ajuns la conceptul DiaBlogului. Dacă v-aţi săturat să citiţi ideile stupide ale unei persoane, pregătiţi-vă pentru dublu!

Serios vorbind, DiaBlogul ni se pare o metodă interesantă de a dezbate o idee şi de a o prezenta publicului. Astăzi, tema este nou-lansatul (în România) film The Dark Knight. Ştim că v-aţi săturat de discuţii pe seama lui, dar sperăm că asta va fi… altceva. (ATENŢIE! Articolul este, cum ar spune americanul, „spoiler-heavy”. Dacă nu vreţi să vă stricăm plăcerea filmului, încercaţi să săriţi peste porţiunile care par mai sensibile.)

Ben zice: Hai să dăm la o parte elementul cel mai previzibil din „recenzia” asta: Jokerul. Toată lumea îl laudă, toată lumea îi foloseşte replicile, chiar şi cei cărora nu le place filmul îl apreciază pe Joker. Nu vreau să par un papagal care repetă părerea tuturor, dar adevărul e că Ledger e perfect. Ce naiba, nici nu conştientizam că e un actor in spatele lui Joker, îl vedeam pur şi simplu ca pe o forţă a naturii.

Dez zice: Eu cred ca Ledger era perfect pentru rolul acesta. I s-a potrivit ca o manusa si sincer sa fiu ca sa joci in asa mod Joker-ul ar trebui sa fi si tu putin „psihopat”. Ai dreptate, poate ca exista persoane carora nu le-a placut filmul, dar Joker-ul a fost formidabil si e imposibil sa ai ceva impotriva sa. OL, hai sa discutam despre alte aspecte ale filmului decat cel mai tare villian din toate timpurile aparut intr-un film

Ben zice: Stai aşa! De acord că interpretarea e magistrală, dar şi scenariul l-a ajutat pe Ledger. Jokerul din TDK nu mai e un simplu ciudat, e un tip genial, cu nişte planuri pe măsură. De fapt, cum spune şi el, nu are planuri, ci mici idei care să genereze cât mai mult haos. Tocmai ideile astea, jocurile lui psiholigice, sunt cele care îl fac, cum (aproape) bine zici, UNUL din cei mai tari villaini din toate timpurile.

Dez zice: Da. Dar asa nu ne inderpartam nicidecum de Joker ci ne apropiem tot mai mult de personalitatea si ideile sale sau poate ale lui Ledger. Hai sa vorbim despre Harvey. Tu stiai dinainte care era istoria lui Two-face? Sau acum ai aflat despre „cavalerul alb al Gotham-ului”?

Ben zice: Hm, ca fan al seriei animate Batman de la începutul anilor ’90, bineînţeles că ştiam cine e Harvey Dent (apropo, dacă îţi aduci aminte, TVR-ul dădea desene cu Batman in prime-time, după jurnal… ce vremuri !). Dar TDK duce personajul lui Dent într-o direcţie nouă, folosindu-l ca simbol al binelui. De fapt, aşa cum spun şi personajele, adevăratul erou ar fi trebuit sa fie Harvey. Faptul că el devine un justiţiar corupt, incătuşat de ideea şansei (reflectată de folosirea monedei pentru luarea deciziilor) demonstrează incă o dată că Joker este haosul întruchipat, pentru că reuşeşte să corupă şi să pervertească chiar pe cel mai bun dintre cei mai buni

Dez zice: Imi aduc aminte perioada de glorie a TVR-ului cand transmiteau desene animate cu Batman. Dar nu mai imi aduc la fel de bine aminte despre toate personajele. Two Face, cu care facem cunostinta in acest film este unul cu totul special. Justitiarul care nu are nevoie de masca pentru a combate raul devine un adevarat erou printre oamenii orasului. Desi Jokerul credea ca o data cu distrugerea lui Dent s-ar fi zis si cu Batman nu era asa pentru ca erau cu totul alte persoane. E incredibil modul in care Jokerul a reusit sa transforme cel mai aprig luptator impotriva raului intr-un acolit de-ai sai.

Ben zice: Corect, Batman era total diferit de Harvey şi cred că tocmai ăsta e unul din mesajele filmului: că o luptă impotriva răului nu poate avea succes decât dacă luptătorul însuşi este într-o oarecare măsură „rău” – de aici şi concluzia lui Gordon de la sfârşit că Batman e un „cavaler negru/întunecat”. Dar nu sunt de acord că Two Face e un acolit al Jokerului. Jokerul în sine nu vrea altceva decât haosul. Pe el nu îl interesează pe cine trebuie să ucidă, atâta timp cât generează cât mai multă dezordine. Dacă stai să te gândeşti, chestia asta e demonstrată chiar de modul în care explică el originea „zâmbetului” său: faptul că schimbă mereu povestea în funcţie de personalitatea victimei arată că nu are o motivaţie clară. Two Face în schimb are ţinte clare si o motivaţie bine stabilită: vrea răzbunare, vrea să-i facă pe cei corupţi să plătească.

Dez zice: Da, poate ca ai dreptate. Dar de ce Two Face il ataca pe Gordon, unul din politistii necorupti. Eu cred ca Two face o data cu pierderea unei parti a corpului si-a pierdut si o parte din rationament. Hai sa lasam villianii de o parte. Ia spune-mi crezi ca Rachel a murit intr-adevar? Nu ma gandesc ca si-a mascat moartea precum Gordon dar crezi ca a reusit cumva sa scape sau a fost salvata de altcineva? Ar fi o idee grozava ca Rachel sa devina Catwoman…

Ben zice: Scuze, dar nu cred deloc că e o idee bună. Ştiu că în benzile desenate personajele nu rămân niciodată moarte, dar ar fi cam trasă de păr chestia asta. iar motivul pentru care Two Face vrea să îl omoare pe Gordon e evident: cei care l-au ajutat pe Joker să îi răpească pe Harvey şi Rachel au fost doi poliţişti corupţi din subordinea lui. El crede, aşadar, că Gordon e vinovat pentru că a avut prea multă încredere în oamenii săi, fără să fie precaut. Oricum, insistăm prea mult asupra personajelor. Nu de alta, dar când te duci la un film cu supereroi, vrei să vezi şi altceva… Cum ţi s-au părut scenele de acţiune?

Dez zice: Scenele de actiune au fost superbe. Chiar ma gandeam ca la nici un film nu am stat asa cu *cenzurat* strans, nici la toaleta nu puteai merge ca erai tintuit in actiunea filmului. Momentele de respiro au fost foarte rare si scurte. Efectele speciale au fost de asemenea foarte bine realizate, cred ca cel mai bine se pot observa in momentul in care Joker distruge spitalul.

Ben zice: Scena cu spitalul spune multe. Pe lângă faptul că e tensionata si că joacă un rol esenţial în poveste, demonstrează că Christopher Nolan (regizorul) a mizat mult pe realism. Explozia aia e reală! Fără grafică pe calculator, fără şmecherii din cameră… Chiar au aruncat în aer o clădire! Plus că Tumbler-ul (maşina lui Batman) si Batpodul sunt şi ele reale. Astea toate se adaugă la atmosfera deja întunecată a oraşului Gotham, care se îndepărtează de goticul aproape de poveste din Batman-urile lui Tim Burton şi de cel infantil din cele ale lui Joel Schumacher şi devine un oraş verosimil. Da, scenele sunt incredibile, deşi uneori sunt cam confuze. Scena cu tir-ul e una din cele mai bune scene de acţiune pe care le-am văzut vreodată: tensionată şi bine regizată

Dez zice: Se pare ca regizorul filmului s-a hotarat sa foloseasca numai chestii reale. De masina stiam, am vazut pe cei de la Toyota mergand cu ea pe circuit inainte de lansarea filmului. Dar scena cu spitalul nu stiam ca a fost si ea reala. Da, scena cu tirul e super tare. Oricum filmul nu a abundat in efecte speciale. Cred ca Iron Man a beneficiat de mai multe efecte speciale decat TDK.

Ben zice: Bineînţeles, tocmai asta vroiam să remarc: lipsa CGI şi înlocuirea cu efecte speciale „ca pe vremuri”. Per total, care ar fi verdictul tău?

Dez zice: Ce pot sa spun, filmul este superb. Unul din cele mai bune filme realizate vreodata. Sunt sigur ca va fi mult timp de acum considerat cel mai bun film cu super-eroi. Filmul abunda de scene de actiune si personaje foarte bine construite atat psihologic cat si pe plan fizic, ma refer la machiaje si costume bineinteles. Asa ca asteptam cu nerabdare urmatorul fim din serie, nu?

Ben zice: Nu m-aş hazarda nici pe departe să spun că merită locul ăla de pe imdb, dar e cel mai bun film cu super-eroi. Asta deşi tehnic vorbind nu are niciun super-erou: sunt doar oameni obişnuiţi, dar cu personalităţi duse la extrem. E în esenţă un thriller poliţist de zile mari, mascat într-un film de benzi desenate. În ceea ce priveşte următorul film… mi-e oarecum milă de el, fiindcă aşteptările vor fi colosale.

Dez zice: Asa e, toată lumea va astepta de la urmatorul film sa fie Dumnezeu pe pamant. Ceea ce nu are cum sa se intample. Nu am zis niciodata ca merita locul 1 pe imdb, oricum ceea ce reiese din acel top momentan e ca exista oameni atat de disperati incat ar face orice pentru a-si vedea preferatul pe primul loc. NU e un film de primul loc dar e un film de top 10.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: