O povestioară (despre rasism şi poliţia maghiară)


postat de Ben, comentat de Dez

Vedeţi ce muzical sună?

Înapoi la chestiile serioase. În primul rând, ţin să precizez că nu am dovezi pentru ceea ce urmez să spun. Da, de ce să mă feresc, nu am avut tupeul de a filma incidentul (chiar dacă mi-a trecut prin cap). Aşa că mă puteţi crede sau nu. O a doua precizare: nu am nimic cu vecinii noştri de la vest. Ba din contră, mă enervează crunt când vreun român se ia de unguri fără niciun motiv, doar de dragul alimentării unor prejudecâţi de doi lei (sau forinţi). Şi da, m-am bucurat când CFRul a luat campionatul… Dar nu mă pot abţine de la a remarca un comportament deloc civilizat al poliţiei (de frontieră) ungureşti.

Vama Nădlac. Aştept să vină poliţia de frontieră să verifice paşaportul. Mă uit plictisit pe geam şi ce-mi văd ochii? Câţiva poliţisti maghiari (şi unul îmbrăcat puţin diferit, care presupun că ar fi putut fi român) joviali stau şi discută cu un tip îmbrăcat lejer, ca pentru o zi caldă de vară – în civil. Tipii râd, vorbesc cu poftă, iar maşinile se opresc doar câteva clipe, cât să vadă unul din poliţişti actele.

Apare o maşină cu număr de Germania. Nimic neobişnuit, şoferul scoate mâna cu paşaportul pe geam, ungurul se uită 5 secunde şi se întoarce la discuţie. Maşina avansează câţiva metri şi staţionează. Din spate apare o alta (un Golf negru dacă îmi aduc bine aminte) şi se opreşte pentru control. În mod normal nu mi s-ar fi părut prea interesant, dar observ că numărul de înmatriculare este exact consecutivul celui de dinainte. Pesemne de-aia s-a oprit tipul din faţă. Pe geam iese o mână cu paşaportul, dar poliţistul spun ceva şi face un semn subtil. Şoferul coboară.

Acum nu ştiu care dintre caracteristicile şoferului l-au făcut pe ungur să îi ceară să se dea jos. Să fi fost a)faptul că era femeie, b)faptul că era mulatră sau c) faptul că avea până în 30 de ani? Poate o combinaţie a celor de mai sus. Cert e că tipa se dă jos şi se duce din reflex la portbagaj, dar poliţistul spune ceva şi femeia, cu mâna pe spatele maşinii, se opreşte.

Se duce înspre poliţist. Ascultă o clipă, apoi ezită uşor şi în final caută ceva în buzunar. Îşi scoate portofelul. Deja aveam emoţi… Umblă prin el şi scoate ceva mic, dreptunghiular şi colorat. Eu mă sperii. Corupţie? Trafic de influenţă? Mă liniştesc. E probabil doar permisul. Ungurul îl priveşte cu atenţie, apoi i-l dă înapoi. Tipa se urcă în maşină şi porneşte alături de cea din faţă.

Vine apoi o a treia maşină mică. Nicio legătură cu primele, numărul l-am zărit doar puţin dar mi se pare că era românesc. Poliţistul nici nu se mai întoarce la colegi. Face semne energice şoferului. Coboară un tip de vreo 35 de ani; ţigan, îmbrăcat lejer. Bărbatul, spăşit şi oarecum speriat ascultă în timp ce poliţistul i se adresează serios, încruntat chiar puţin. Apoi, tipul se duce la portbagaj şi îl deschide: e plin până la refuz cu haine, câte o geantă se întrezăreşte ici-colo. Ungurul se enervează, pare că îşi stăpâneşte cu greu calmul. Gesticulează, arătând spre bagaje. Înţeleg că îl ameninţă pe ţigan că o să îl pună să le dea jos. Între timp, din maşină coboară o femeie care priveşte tăcută scena. Un copil vrea şi el să coboare.

Până la urmă poliţaiul se linişteşte şi îi dă voie şoferului să se urce la loc. Maşina pleacă. Întorc privirea o clipă, cât să fiu eu însumi verificat. Mă uit din nou: acum poliţistului i-a sărit deja proverbiala ţandără. S-a enervat pe doi tipi, din nou ţigani, cu o maşină mai şmecheră, număr străin. Îi pune să tragă într-o parte şi le face un semn deloc subtil: ar face să bine să scoată tot din portbagaj pentru control, că de nu…

Trebuie să plecăm. Şi-aşa subtextul de rasism al scenei mă scârbise. Sper totuşi că mă înşel, că a fost o simplă coincidenţă. Dar în colţul ăsta de lume, unde rasismul e încetăţenit, de vrem să recunoştem sau nu (da, mă refer la o mare parte din poporul român), nu m-ar mira ca observaţiile mele să fi fost fondate.

Dez zice: Nu stiu cum am rezistat sa citesc postul asta. Vrei sa o iei pe urmele lui tolo? Ai reusit sa scrii 700 de cuvinte fara sa zici nimic concludent. Toti stim ca intre romani si unguri relatiile nu sunt tocmai bune si fiecare inceraca sa il acuze pe celalat de orice mica greseala, insa si daca ai fi filmat chestia aia nu mi s-ar fi parut „wow!”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: