Ciudatisme: Episodul 1


postat de Ben

Inaugurez cu aceasta ocazie o noua rubrica (semi-) permanenta. Pe scurt, Ciudatisme isi propune sa fie un depozit de fapte stranii, de idei bizare, de teorii incredibile, toate intalnite intamplator in peregrinarile noastre pe ‘Net. Ideea mi-a venit de la acest thread, de pe care am sa preiau o prima „recolta” de trei ciudatisme. Gata?

Moartea prin ventilator

V-a spus cineva vreodata ca daca adormiti cu ventilatorul pornit intr-o camera inchisa va veti sufoca? M-as mira daca raspunsul ar fi „da” – asta daca nu cumva traiti in Coreea de Sud. Printre coreeni exista o adevarata isterie a „mortii prin ventilator”: guvernul ii avertizeaza pe cetateni sa isi deschida geamurile noaptea, stirile anunta in fiecare vara zeci de cazuri de „rapusi de ventilator”, iar producatorii de astfel de aparate le doteaza cu intrerupatoare automate care sa le stinga inainte sa devina periculoase. Si toate astea in conditiile in care nimeni altcineva de pe planeta asta nu se mai plange de problema asta! Wikipedia ne ofera o lista cu alte „afectiuni” si „boli” care apar doar izolat la o anumita comunitate.

Cutii pentru arici

In 2006, McDonald’s au schimbat designul cutiilor de McFlury pentru a nu… ucide arici. Aricii care dadeau peste astfel de cutii in gunoi isi strecurau capul inauntru in cautare de hrana, dar, din cauza constructiei cutiei, nu mai puteau iesi si in cele din urma mureau de foame (ironic, nu?). Aricii domestici se prind adesea in tuburi si se plimba cu ele pe cap!

Limba fara numar

Limba Piraha, vorbita de tribul cu acelasi nume din Brazilia, are niste proprietati cel putin interesante. Pe langa faptul ca au foarte putine sunete si ca sunetele respective sunt pronuntate diferit in functie de sex, limbii ii lipsesc:

  • termenii pentru numere: se pare ca Piraha au cuvinte pentru „unu” si „doi”, dar mai departe nu reusesc sa ajunga. In ciuda experimentelor oamenilor de stiinta, membrii tribului nu au putut fi invatati sa numere! Orice e mai mult de „unu” e considerat pur si simplu „multi”.
  • termeni pentru culori: desi deosebesc lumina de umbra, Piraha nu pot deosebi culorile intre ele (sau cel putin nu stiu cum sa le spuna…). Nu sunt singuri insa: un articol interesant de pe Wikipedia detaliaza deosebirile culturale in ceea ce priveste verdele si albastrul.
  • termeni pentru grade de rudenie: acestea exista, dar sunt putine. De exemplu, „mama” si „tata” sunt redate printr-un singur cuvant.
Pana la urmatoarea repriza de ciudatisme, ma inclin!
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: