Prima minune a administratiei Obama: holograme?


Da, stiu, Obama nu e inca presedinte, dar dat fiind ca schimbarea promisa de el a capatat deja proportii mesianice in constiinta populara, am simtit nevoia sa fac conexiunea asta.

In transmisiunea de aseara (despre care am scris atat de absurd incat nici eu nu mai inteleg ce vroiam sa spun), CNNul a folosit „holograme”. Sa fie clar: nu a fost proiectata imaginea cuiva in platou a la Star Wars. Ceea ce s-a intamplat este insa aproape la fel de remarcabil: persoanele intervievate au fost filmate din mai multe unghiuri de camere HD, ale caror imagini au fost coroborate astfel incat atunci cand o camera din studioul CNN se rotea in jurul locului de „proiectie”, se „rotea” si imaginea persoanei. Practic, e ca si cum in loc de un film plat, video-ul cu intervievatul era complet 3D si persoana putea sa apara pe ecranele noastre din orice unghi, de jur imprejur. Repet, asta puteam sa vedem doar noi, nu si cei din platou, insa transimisia de imagini 3D in timp real suna cu adevarat SF si ar putea (mai mult ca sigur, de altfel) sa fie aplicata in viitor pe o scara mult mai larga. Asa ca enjoy:

Anunțuri

8 Responses to Prima minune a administratiei Obama: holograme?

 1. BobotzZz spune:

  Oricum e clar cat ded destepti ne cred: peste tot „holograma” si „in premiera”. Pot sa bag mana in foc ca au fost o gramada de prosti care le-au cazut in capcana si-au luat si o piatra in gura (sa fie cu noroc, nu de alta), ca sunt martori la minunea in devenire. Ma intreb ce gandea prezentatorul uitandu-se (practic) la nimic.

 2. arpagic spune:

  Corect, e exagerat sa le numesti holograme, dar tehnologia este totusi impresionanta si utila. Imagineaza-ti cum ar fi sa te uiti la un film si sa rotesti camera dupa plac in jurul unui personaj intr-o scena de actiune de exemplu. (nu stiu de ce, dar mi-a venit in minte ideea ca asa ceva ar fi cu adevarat incredibil in filmul Prince of Persia, de exemplu)

 3. […] aliengroups wrote an interesting post today onHere’s a quick excerptDa, stiu, Obama nu e inca presedinte, dar dat fiind ca schimbarea promisa de el a capatat deja proportii mesianice in constiinta populara, am simtit nevoia sa fac conexiunea asta. In transmisiunea de aseara (despre care am scris atat de absurd incat nici eu nu mai inteleg ce vroiam sa spun), CNNul a folosit “holograme”. Sa fie clar: nu a fost proiectata imaginea cuiva in platou a la Star Wars. Ceea ce s-a intamplat este insa aproape la fel de remarcabil: persoanele intervievate au fost filmate din mai multe unghiuri de camere HD, ale caror imagini au fost coroborate astfel incat atunci cand o camera din studioul CNN se rotea in jurul locului de “proiectie”, se “rotea” si imaginea persoanei. Practic, e ca si cum in loc de un film plat, video-ul cu intervievatul era complet 3D si persoana putea sa apara pe ecranele noastre din orice unghi, de jur imprejur. […] […]

 4. BobotzZz spune:

  Oare nu am vazut deja tehnologia asta? Iti aduc aminte de Matrix care a revolutionat cinematografia (kung-fu) moderna…

 5. arpagic spune:

  Acolo camera era rotita de regizor practic, dar ce ar fi daca un film ar fi filmat din start din mai multe perspective si ai putea sa apesi pe un buton pe telecomanda sa rotesti TU camera in jurul personajelor?

 6. blanche spune:

  Sunt tentata sa zic „Cine ar vrea sa se uite la un film pe care il poate… controla?”, dar multe inovatii geniale au fost criticate astfel la inceput…

 7. arpagic spune:

  Bine zis. Te-ai putea intreba: ce rost mai are regizorul daca tu alegi perspectiva. Dar s-ar putea sa fie un pas semnificativ inainte. Vom vedea… sper.

 8. arpagic spune:

  Ar fi mai bine sa poti teleporta decat sa poti vedea tridimensional 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: