The Avalanches – „Since I Left You”


de Misu

Se pare ca fac recenzii numai pentru genuri muzicale atipice pentru mine.

Cu totii am ascultat muzica bazata pe folosirea sample-urilor (fragmente muzicale imprumutate de la piese mai vechi) si m-as hazarda sa spun ca fiecaruia ii este drag cel putin un cantec astfel construit. Dar ce ati spune daca v-as da sa audiati un album intreg realizat numai si numai din sample-uri luate din surse cat mai diverse? Imi imaginez ca ati avea cel putin una din urmatoarele doua reactii:

 • ati spune ca nu e muzica „cinstita”, ca „artistul” de fapt fura de la altii si nu aduce nimic nou, deci ca albumul nu este muzica originala, ci doar o reciclare de cantece vechi
 • v-ati gandi ca, indiferent cat de original e, albumul o sa fie o „varza”, un ghiveci de stiluri muzicale, fiindca sample-uri luate la nimereala din genuri si stiluri diferite se vor potrivi ca nuca in perete.

Ei bine, v-as spune ca va inselati. Argumentul meu: „Since I Left You”.

Album produs de niste DJi australieni prin 2000, „Since I Left You” este construit, dupa cum am precizat mai sus, din mii de sample-uri provenind din locuri care mai de care mai ciudate, de la portiuni de dialog din reclame la nechezatul unui cal, de la bucati de coloana sonora de film la inregistrari ale unui papagal vorbitor. Aoleu! Pai cum Dumnezeului o sa poata astia sa scoata ceva inteligibil din avalansa (pun intended) asta de surse de inspiratie?

Nu va speriati. Australienii nostri au un dar incredibil de a transforma sunete atat de diverse intr-un tot unitar, coerent, cu ritm, linie melodica, ornamentatie etc etc – pe scurt, in muzica. Iar muzica asta e surprinzator de compacta: desi ti-e clar ca bucatile individuale vin din toate directiile, ai impresia ca au fost facute sa fie impreuna. Turntablism-ul sau arta „cantatului” la platane este dus la extrem de Avalanches, care se dovedesc DJi de o virtuozitate rara.

Dar stai asa. Cum ramane cu originalitatea muzicii? Pai, in primul rand, australienii nu isi ascund deloc sursele de inspiratie (cum au facut unii gen Vanilla Ice de s-au trezit cu procese enorme). Numai ca nici nu mai conteaza asta aici – e clar ca ce au facut ei este realmente ceva nou, ceva original. Albumul este o simfonie in adevaratul sens al cuvantului: daca simfonia clasica era o potrivire armonioasa de multe instrumente, in „Since I Left You” armonia se realizeaza intre „instrumentele” definite de sample-uri. Mai mult, piese nu sunt complet independente, ci curg una in alta. Muzica de aici este noua pentru ca transmite idei si senzatii noi, dincolo de contextul cantecelor din care se inspira. De fapt, daca stau sa ma gandesc, se poate spune ca un astfel de album consacra platanele ca instrumente in toata regula.

„Since I Left You” este, deci, mai multe lucruri: este un argument pentru sample ca element muzical legitim, cu valoare artistica; este o dovada ca originalitatea poate deriva din „reciclarea” operelor vechi; si nu in ultimul rand, este un album excelent. Un album bun pentru trezirea de dimineata, um album bun pentru a dansa, bun pentru a rade, pentru a fi melancolic, pentru a fi copilaros.

Ca piese preferate, as alege primele doua de pe album, „Since I Left You” si „Stay Another Season”, cantece dulci si nostalgice, „Flight Tonight”, un melanj surprinzator intre ritmuri electro parca rupte din jocurile video din era SNES si fragmente de hip-hop american si francez si, deloc in ultimul in rand, „Frontier Psychiatrist”, o comedie dintre cele mai fine (video deasupra).

Reclame

3 Responses to The Avalanches – „Since I Left You”

 1. arpagic spune:

  O formatie specifica tie. Weird music. Mie nu imi place.

 2. arpagic spune:

  @Edy: 🙂

 3. VanDall spune:

  Wow! Creepy and yet interesting… :X mersi de recomandare Micshunea 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: