Cronicar dupa ureche: Amintiri din Epoca de Aur (UK Version)


Repede, repede, ca ma grabesc! (cross-posted from 2189km)

Pe scurt: e cel mai bun film romanesc din ultimii 20 de ani. Duce la perfectiune formula satirei din A fost sau n-a fost?, combinand absurditatea ilara a comunismului cu… absurditatea mortala a comunismului. Si ce e poate cel mai socant: filmul nu te face sa zambesti sau sa razi un pic. Nu, te face sa te doara falcile de atata ras.

In Romania, filmul are de fapt doua parti, cuprinzand in total 7 episoade (fiecare prezinta cate o legenda urbana), dar in Anglia au lansat un singur film cu 5 episoade. Scurte impresii despre fiecare episod, impreuna cu un citat preferat din fiecare:

Legenda activistului in inspectie

carusel_03

„Luati vaca asta de aici, ca vin si niste indieni!”

Absurdul pupincurismului de Partid, la tara. De fapt, „tara” in Romania s-a schimbat prea putin in 20 de ani. „Da’ altu’ mai clapaug n-ati gasit?” Datul in lanturi (sper ca stiti la ce ma refer…) ca metafora pentru comunismul esuat = ge-ni-al.

Nota mea: 9/10.

Legenda fotografului de partid

scanteia_01

„Ma cac pe ele de directive!”

„Tov. Presedinte apare in poza cu capul gol… ma scuzati, dezgolit…” Cica o replica pe romana e „Tov. si negrul” (e o poza cu Ceausescu si un sef de stat african), dar traducerea pe engleza e „Comrade President and the Frenchman”. WTH? „Vispar Jesten”. Sa iei ziarele cu duba de la militie, hai ca asta e buna!

Nota mea: 9/10.

Legenda soferului de gaini

avicola_01

„Da’ ce, acum le dati la bucata?”

Cea mai serioasa dintre povesti si singura cu adevarat trista, insa cea care m-a miscat cel mai putin, in mod ciudat. Vlad Ivanov (cu care m-am intalnit azi si care a stat de vorba cu publicul!) interpreteaza perfect, ca de obicei. Foarte meditativa si cu o ironie dramatica cum numai in comunism gasesti.

Nota mea: 8/10.

Legenda militianului lacom

porc_03

„Ia scoateti voi o foaie de hartie!”

Cum sa tai porcul la bloc fara sa te auda vecini? Ce cadou sa iei copilului tau de Craciun in Romania comunista? E o banana de ajuns sa o convingi pe colega cea frumoasa sa te invite la petrecerea ei? Este butanul mai greu sau mai usor decat aerul? Toate aceste intrebari si multe altele isi gasesc raspunsul intr-u episod aproape perfect.

Nota mea: 10/10.

Legenda vanzatorilor de aer

amintiri-epoca-haur

„Ia zi, te scot mai tarziu la un video?”

Episodul meu preferat. „Noapte buna, copii!” la TV, „Iarba prin par” la pick-up (si are boxe la fel ca ale mele uau!), „Bonnie and Clyde” la video. Scurta lectie de aplicat capitalismul in domeniul reciclarii sticlei. Final perfect. In schimb, singura ocazie cand iti dai seama ca e filmat in Romania contemporana: la radio se aude un comentator de fotbal care, la un moment dat, il pomeneste pe Victoras Iacob.

Nota mea: 10/10.

Nota per total: stiu ca ar trebui sa iasa 9, dar eu ii dau 10/10. Na!

Anunțuri

One Response to Cronicar dupa ureche: Amintiri din Epoca de Aur (UK Version)

  1. […] mea aici. O colectie perfect echilibrata (spre deosebire de versiunile romanesti) de mituri din Romania […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: