Avanpremiera: restul anului 2011


S-au strâns atât de multe filme în plus față de lista precedentă, încât țin să fac o completare amplă. Nu am inclus din nou filmele menționate acolo. Puteți observa că, odată depășită vara plină de supereroi, intrăm într-o listă de filme mai serioase.

17.Twixt

Francis Ford Coppola revine cu un film care nu pare deosebit de interesant (în ton cu mai toate proiectele lui Coppola din ultimii… 30 de ani). Totuși, dat fiind anunțul recent că Mihai Mălaimare Jr. va fi noul regizor de imagine al lui P.T. Anderson, aș vrea să îi mai văd talentul în acțiune.

16.We Bought A Zoo

Că tot vorbeam de regizori căzuți din glorie, Cameron Crowe are și el un proiect nou care amintește de stilul sentimental al succeselor sale (Jerry Maguire, Almost Famous).

15.Another Earth

Un SF bine primit la Sundance anul ăsta, dar care nu i-a încântat în egală măsură pe critici după ce a fost lansat recent în State. Are o premisă puternică: apariția unui Pământ paralel, unde locuiește câte un geamăn al fiecărui individ de pe lumea noastră. O oglindă în care să contemplăm deciziile noastre greșite.

14.Melancholia

Iarăși tipul ăsta. Înainte de anunțul proaspăt că (în sfârșit!) o să facă un film porno pe bune, Von Trier a ridicat niște sprâncene la Cannes, dar mai mult datorită gurii sale sparte. Oricum, sunt dispus să îmbrățișez un film SF elegiac în stilul lui Solaris (Von Trier însuși a făcut comparația).

13.Red State

Am o anumită antipatie față de Kevin Smith, dar filmul lui nou cu buget redus, un film de groază care satirizează ascensiunea recentă a fundamentalismului creștin în America pare surprinzător de captivant. Plus: John Goodman.

12.La piel que habito

Almodovar face un film mai ciudat decât de obicei? Hmm… Antonio Banderas joacă rolul unui chirurg estetician care încearcă creeze o nouă piele umană. Poftim? Un fel de slasher cvasi-filosofic. Oricum, Almodovar știe să se joace cu bizarul și realismul magic, deci am încredere. De menționat că Banderas se simte mereu bine în pielea (ce glume bune am în mine) unui ucigaș.

11.Apollo 18

Știți bine că sunt fanul filmelor despre spațiu, al filmelor found footage și al filmelor de groază psihologice. 3 în 1, nu?

10.50/50

Mă bucură foarte mult că Joseph Gordon-Levitt e pe cale să devină o vedetă serioasă. De când am fost impresionat de el în Brick, a continuat să joace roluri care amestecă dramaticul și comicul (mă rog, în afară de GI Joe :P). 50/50 se înscrie în tendința asta și vorba prin târg e că JGL e în mare formă.

9.Young Adult

Jason Reitman și Diablo Cody lucrează din nou după Juno. Poate Juno a fost prea presărat cu zahăr pudră hipsteresc, dar nu îmi pierd speranța.

8.Moneyball

Aron Sorkin este indiscutabil maestrul suprem când vine vorba de dramatizarea unor microcosmosuri foarte specializate, populate de experți (Casa Albă, curtea marțială, lumea afacerilor high-tech). Chiar dacă nu am nicio legătură cu baseballul, sunt convins că o să savurez toate detaliile și dialogurile supraîncărcate despre transferurile și statisticile sportive.

7.Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Cine a cerut un film cu spioni old school? EU! Distribuția este superbă.

6.The Ides of March

Unul din cele trei filme din vârful listei ăsteia cu Ryan Gosling în rol principal. Coincidență? Oricum, îmi era dor de un film serios despre campanii electorale, iar Clooney a dovedit deja că știe să regizeze un film politic reușit (Good Night, and Good Luck). De asemenea, titlul e badass.

5.Crazy, Stupid, Love.

Aparent o comedie romantică surprinzător de reușită. Ryan Gosling (din nou!) îl învață pe etern simpaticul Steve Carrell cum să devină un bărbat adevărat. În fine, o premisă generică salvată de actori foarte talentați (pe lângă cei doi, le avem și pe Julianne Moore, Emma Stone si Marisa Tomei).

4.In Time

Uau. Andrew Niccol e un maestru al SFului. Conceptul e extraordinar. Distribuția e impresionantă. Dați-mi voie să mă mai uit o dată la trailer.

3.Like Crazy

Pentru că sunt masochist.

2.30 Minutes or Less

Aziz Ansari și Jesse Eisenberg și Danny McBride!!! Hristoase… În mod straniu, filmul e bazat pe o poveste reală (!), care însă a avut un final tragic.

1.Drive

Marele succes de la Cannes, primul mare proiect la Hollywood al unuia din maeștrii thrillerului scandinav,  Nicolas Winding Refn. Ryan Gosling (iaaaar), Carrey Mulligan, Christina Hendricks și Bryan fucking Cranston. Vai de sufletul meu, pot să mă criogenizez până apare?

Lasă un comentariu